Малко лично откритие – карстов извор на река Златна Панега

Река Златна Панега

Река Златна Панега води началото си от карстовия извор Глава Панега, намиращ се в карстовия каньон Котлен. Изворът представлява огромна водна маса и е един от най-големите у нас. Изворът е карстов и се смята , че черпи водите си по подземни пещери от река Вит. Според изследването на известния наш учен географ професор Атанас Иширков, изворът на Глава Панега взема част от водите си от река Вит, а останалата част- от цялата карстова местност между долините на Вит и Батулската река. Тези изследвания на проф. Иширков, направени през 1900 г. се потвърждават и опитно доказват петдесет години по късно от група наши геолози. През 1948 и 1952 г., те установяват, че наистина значителна част от водите на Панега са от река Вит. Тогава се правят и първите подводни изследвания с тежко-водолазна екипировка и се достига 12 м. дълбочина.

 

 

Ето снимките, които направихме: http://www.photogravity.eu/albums/reka-zlatna-panega/

Изворът е обявен за природна забележителност със Заповед No.3384 от 08.12.1966 г.

По-съществени резултати в изследване чашата на извора се постигат чак през 1972 г. Леководолази достигат 29 м. дълбочина, а през 1978 г. изследователи правят гмуркане в извора и достигат 32 м. дълбочина. Силното течение и лошата видимост не позволяват на водолаза да продължи. През 1992 г. се подновява изследването на карстовия извор и изследователят леководолаз Красимир Петков навлиза на 230 м. от входа и достига 52 м. дълбочина спрямо повърхността на извора. Проучването е прекратено поради риск за живота на изследователя. Това негово постижение определя Глава Панега като най-дългия и най-дълбокия сифон в България.

Някога в миналото реката е извирала от пещерата „Долната дупка”. До нея днес се стига по тясна пътека, която върви над самото езеро по източния бряг. Пещерата е тъмна, но е малка и суха, което я прави лесно проходима. След срещата с мрака в красивата пещера, на другият й край само на два метра от отвора й е карстовият извор на Глава Панега. Натъкваме се на мощен подводен фонтан, бликащ от гърлото на извора, което се намира на дълбочина от 16 м., но е трудно човек да се спусне до него защото подводната струя е доста силна.

Гледката е впечатляваща. Цветът на водата е уникален-млечно синьозелен. Изворът формира два естествени басейна: един източен по-голям и друг, западен по-малък, още известни, като горното и долното езеро. Двете езера са отделени от висок варовит блок в който има естествен отвор – сифон чрез който водите на горното езеро се изливат в басейна на долното езеро. Дълбочината на езерата варира от 5м. до 10м. Те са изключително красиви не само със млечно синьозелените си води, но и със красивите нежно бели цветове на водните лилии, зелените стъбла на тръстиките и водораслите, високите тополи и плачещи върби, с които са обрасли бреговете им. В южния край на долното езеро блика вода от три минерални извора с температура 22 градуса и дебит 180 литра в секунда.

С края на долното езеро започва пълноводната река Панега. Измерванията на хидролози са установили, че дебитът на този забележителен карстов извор достига 4100 л. в секунда и температурата на водата е в границите между 8.4 и 15.4 градуса. Ето защо през зимата реката никога не замръзва. Златна Панега е не само един от най-красивите извори в страната ни, но е и най-големият на Балканският полуостров. Вълшебството на реката се крие и в богатата й ихтиофауна. В нейните води живеят разнообразни рибни видове.

Коментари

коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.